Erősségek szülői minitréning

Amitől igazán nagyra nő a gyermeked:

11.

lecke

„A gyerekek az ételtől megnőnek, a dicsérettől viszont igazán nagyok lesznek.” – tartja a mondás.

Számos kutatás kimutatta, hogy a gyerekek gyorsabban és szívesebben tanulnak és együttműködőbbek, ha az erőfeszítéseikért dicséretet kapnak, mintha a hibáikat kijavítják. Ez utóbbi esetben idővel elmegy a kedvük az adott feladattól és nem csinálják tovább. Ha viszont megdicsérik őket a próbálkozásért és bíztatják a további gyakorlásra, akkor sokkal türelmesebben és kitartóbban próbálnak számukra nehéz feladatokat is megoldani.

Ha az erősségekre fókuszáltok a gyermeked nevelésében, akkor segítesz neki igazán nagyra nőni. Az erősségei ismerete és tudatosa használata révén ugyanis stabil önbizalomra tesz szert és olyan lelki útmutatóra, ami segít neki megbirkózni a legnehezebb helyzetekkel is.

Gondolj egy olyan helyzetre, ami komoly nehézséget okozott a gyermekednek? Végül hogyan küzdött meg vele? Mit tett? Mi történt? Melyik erősségét használva sikerült megoldania?

És most gondolj egy olyan aktuális helyzetre, ami problémát okoz a gyermekednek! Vajon mely erősségek segíthetnének neki abban, hogy túllendüljön rajta?

Az erősségek tudatosítására minden életkorban más módszer segíthet:

  • A kicsiknél (óvodáskor végéig) segíthet, ha az 5 fő erősséget megszemélyesítitek, például mindegyik erősség egy-egy manó, mindegyiket elnevezhetitek, lerajzolhatjátok és mesékbe foglalhatod a velük kapcsolatos történeteket.
    A hétköznapokban pedig rákérdezhetsz, mit tennének egy-egy helyzetben a manók? (pl. „hogyan oldaná meg ezt a helyzetet a Kreativitás manó?”)
  • A kisiskolásoknál segíthet, ha egy-egy kedvenc meseszereplőn keresztül ismeritek meg az erősségeket és hasonlóságokat kerestek a figurák és a gyermeked között.
  • A felsősöknél, kamaszoknál pedig az segíthet, ha egy-egy ismerős, barát erősségeit határozzátok meg közösen, ezáltal értelmezve a viselkedését, a motivációit.

Tudj meg mindent az erősségek rendszeréről és a gyermeked erősségeinek fejlesztéséről a Fedezd fel a gyermeked erősségeit! Online képzésen.

Nézd meg a részleteket itt »»

A gyermeked erősségeinek felfedezésének szolgálatában:

Bagdi Bella
erősség mentor, viselkedéselemző és mindfulness tanár

Ajánlott online tanfolyamok:

Szülőknek

Fedezd fel gyermeked erősségeit!

Ennek a tanfolyamnak az elvégzésével abban segíthetsz a gyermekednek, hogy felfedezze és megtanulja használni a saját erősségeit, amelyekre építve boldog, sikerekben gazdag élete lehet.

Önfejlesztőknek

Fedezd fel az erősségeid és hozd ki magadból a legjobbat!

Készen állsz rá, hogy megismerd a legjobb éned? Itt az idő, hogy felszabadítsd a benned rejlő erőt, hogy végre önmagad lehess…

Fejlesztő kártyajátékok és munkafüzetek