Erősségek szülői minitréning

Az erősségek használata a nevelésben

6.

lecke

Az erősségek a gyermeked nevelésében is segítségedre lehetnek. Amikor gyermeked az erősségeit használja, motivált lesz, szinte szárnyakat kap. Amikor viszont olyasmivel kell foglalkoznia, amit nem szeret, ami nem érdekli, amikor nem élheti meg az erősségeit, akkor unott vagy nem együttműködő.

Ha ismered a fő erősségeit, akkor könnyen tudod őt motiválni arra, hogy helyesen cselekedjen és még élvezni is fogja.

Mi emberek más-más okból kedvelünk és teszünk meg dolgokat. Ha például a gyermeked szeret edzésre járni, talán a csapat összetartását élvezi (az Alázat és Szerénység erőssége), de az is lehet, hogy a szabályokat, a kemény edzések kihívását élvezi (az Önszabályozás erőssége) vagy éppen az aktivitást és a változatos edzéseket szereti (a Vitalitás erőssége).

Ha viszont elmegy a kedve az edzéstől és már nem szeretne járni, mit tudsz tenni? Hogyan győzheted meg őt, hogy folytassa? A legtöbben azt mondják ilyenkor, hogy kitartásra van szükség, önfegyelemre. De mi van akkor, ha a gyermekednek egyik sincs a fő erősségei között? Természetesen a fő erősségein keresztül fogod tudni a leginkább motiválni őt. Ha a Bölcsesség és tudás erősségei közül valamelyik a fő erősségei között van, akkor hivatkozhatsz arra, mennyi új dolgot fognak tanulni még a foglalkozásokon. Esetleg megnézhettek együtt egy meccset vagy elolvashattok egy könyvet az adott sportágról. Ha a Humanitás valamelyik erősségé rendelkezik, akkor a csapathoz való tartozás, a többiekkel való kapcsolat segíthet őt bent tartani a csapatban. Esetleg segíthet, ha néhány csapattársával külön programot szerveztek, hogy még szorosabbra fűződjön a kapcsolatuk.

A nevelés során az egyes erősségeket kreatívan megközelítve számos nehéz helyzetben tudod együttműködővé tenni a gyermekedet. Például ha a gyermeked nem akar este lefeküdni, a Kreativitás erősségével rendelkező gyermeket könnyebben rá tudod venni az alvásra, ha közösen találjátok ki az esti mesét vagy az ágya helyett egy saját magának épített alvókuckóban alhat el. A Szeretet erősségével rendelkező gyermek viszont jobban örül annak, ha hozzádbújhat, együtt lefektetitek a kedvenc babáit, mackóit aludni, mindegyiket megsimogatjátok, betakargatjátok őket és aztán mentek aludni.

Ilyen kreatív megoldásokat minden erősséghez lehet találni, azonban gyakran, amikor szükség lenne rá, nem jutnak eszünkbe ezek az ötletek, ezért első lépésként azt javaslom, hogy írd le a gyermeked eddig azonosított erősségeit és írj fel néhány olyan helyzetet, ami rendszeresen gondot szokott okozni, amiben nehézséget okoz számodra meggyőzni vagy motiválni őt. Azt követően gondold végig, hogy az adott helyzetekben melyik erősségének az erősítésével tudnád megszólítani és motiválni őt és mindegyikhez írj fel néhány ötletet is, így amikor szükség lesz rájuk, tudatosabban fogod tudni használni ezeket a módszereket.

Ha esetleg elakadtál volna közben, ha nem vagy biztos abban, mik a gyermeked erősségei és hogyan lehetne használni őket a nevelése során, várlak a Fedezd fel a gyermeked erősségeit! Online képzésen, ahol korosztályonként szétválasztva találsz megoldásokat gyermeked erősségeinek feltérképezésére és az erősségközpontú pozitív nevelésre.

Nézd meg a részleteket itt »»

A gyermeked erősségeinek felfedezésének szolgálatában:

Bagdi Bella
erősség mentor, viselkedéselemző és mindfulness tanár

Ajánlott online tanfolyamok:

Szülőknek

Fedezd fel gyermeked erősségeit!

Ennek a tanfolyamnak az elvégzésével abban segíthetsz a gyermekednek, hogy felfedezze és megtanulja használni a saját erősségeit, amelyekre építve boldog, sikerekben gazdag élete lehet.

Önfejlesztőknek

Fedezd fel az erősségeid és hozd ki magadból a legjobbat!

Készen állsz rá, hogy megismerd a legjobb éned? Itt az idő, hogy felszabadítsd a benned rejlő erőt, hogy végre önmagad lehess…

Fejlesztő kártyajátékok és munkafüzetek