Erősségek szülői minitréning

És most beszéljünk rólad!

12.

lecke

Az elmúlt hetekben sokat foglalkoztunk a gyermeked erősségeivel. Ma azonban veled fogunk foglalkozni. Hiszen nem csak a gyerekeknek, de a szülőknek is vannak erősségei és az erősségeid ismerete sokat segíthet a nevelés során is.

Talán az erősségek listáját tanulmányozva elgondolkodtál azon, mely erősségek jellemeznek téged. A fő erősségeidet megismerheted az Erősség teszt segítségével is, de az is segíthet, ha a listán minden egyes erősséghez feljegyzel egy-egy esetet, amikor használtad az adott erősséget és megnézed, mely erősségek azok, amikhez a legtöbb eset az eszedbe jut, amikről úgy érzed, élni sem tudnál nélkülük.

Ha tisztában vagy az erősségeiddel, akkor fontos tudnod, hogy a gyermeknevelés során is jó szolgálatodra lehetnek.

Hogyan?

Hajlamosak vagyunk a gyermekeinket úgy fegyelmezni, mint ahogyan azt a szüleinktől láttuk, miközben elfelejtjük, hogy mi nem ugyanazok a szülők vagyunk, mint a szüleink voltak és a gyermekeink is más gyerekek, mint akik mi voltunk.

Az erősségre építő nevelés során viszont végre önmagunk lehetünk és ezáltal hitelesek leszünk a gyermekeink számára is! A nevelés hatékonysága pedig nagyban függ attól, mennyire lát a gyermekünk bennünket önazonosnak és hitelesnek.

Ha például a Humor az erősségünk, számos esetben bevethetjük, hogy megértessünk valamit a gyerekkel vagy kizökkentsük őt egy nem megfelelő viselkedésből.

Ha a Kitartás az egyik fő erősségünk, akkor következetességgel tudunk célt érni a gyermekünknél.

Ha pedig a Tanulás szeretete, akkor elolvashatunk néhány könyvet, amiben megtaláljuk a számunkra megfelelő megoldást.

Mit tegyél most? Írd össze az 5 fő erősségedet egy papírra, a papír másik felére pedig írd fel azt a nevelési helyzetet, ami a legnagyobb kihívást jelenti jelenleg a számodra! Gondold végig, hogy az egyes erősségeid segítségével hogyan tudnál az adott problémára reagálni! Melyik fő erősséged milyen viselkedéshez vezethet?

Az erősségeket még jobban megismerheted, ha elvégzed a VIA tesztet! A világon ez az egyetlen ingyenesen elérhető online, tudományosan igazolt karaktererősség teszt. Rendkívül széleskörű és miután kitöltötted, megkapod a személyre szabott erőség profilodat a 24 erősség sorrendbe rakott listájával.

Hol éred el? Az Ez vagyok én! Munkafüzetünkben megtalálod a teljes tesztet magyar nyelven és mellé rengeteg tanácsot és gyakorlati feladatot az erősségeid kezelésére. 

Nézd meg a részleteket itt »»

A gyermeked erősségeinek felfedezésének szolgálatában:

Bagdi Bella
erősség mentor, viselkedéselemző és mindfulness tanár

Ajánlott online tanfolyamok:

Szülőknek

Fedezd fel gyermeked erősségeit!

Ennek a tanfolyamnak az elvégzésével abban segíthetsz a gyermekednek, hogy felfedezze és megtanulja használni a saját erősségeit, amelyekre építve boldog, sikerekben gazdag élete lehet.

Önfejlesztőknek

Fedezd fel az erősségeid és hozd ki magadból a legjobbat!

Készen állsz rá, hogy megismerd a legjobb éned? Itt az idő, hogy felszabadítsd a benned rejlő erőt, hogy végre önmagad lehess…

Fejlesztő kártyajátékok és munkafüzetek