Erősségek szülői minitréning

Hogyan fejleszd gyermeked erősségeit?

4.

lecke

Az előző leckében megismerhetted az erősségek rendszerének 6 nagy területét és az erősségeket. A VIA karaktererősségek rendszere összesen 24-féle erősséget határoz meg. Kutatások szerint minden embernek van 5 fő erőssége, de a többi erősséggel is rendelkezünk bizonyos mértékben, ezeket általában teszt kitöltése után sorrendbe állítják aszerint, hogy az adott személyre mennyire jellemzőek.

Felmerülhet benned a kérdés, vajon nem komplexebb az emberek személyisége, hogyan lehetne 5 főerősséggel és további 19 erősség sorrendjével leírni azt. Ez a rendszer azonban éppen azért bámulatos, mert nem néhány leegyszerűsített típusba sorolja az embereket, hanem a 24 erősség kombinációi alapján több, mint 600 szextillió (a 6-os számjegyet 23 darab nulla követi!) profil állítható fel, azaz gyakorlatilag nincs két ember, akinek ugyanolyan lenne a karaktererősség profilja.

A gyermeked egyedi és a karaktererőssége is egyedi. Az erősségei megismerése révén mélyebben megértheted a tetteit, a motivációit, segítheted az önbizalma fejlődését, a problémamegoldási képességét és erősítheted a kettőtök közötti kapcsolatot.

Fontos tudni, hogy a gyermeked erősségei nem rosszak vagy jók. A vitalitás erőssége például nem jelenti azt, hogy a gyerek túlságosan eleven és le kéne nyugodnia, a humor erősségével rendelkező gyerek pedig nem feltétlenül az osztály bohóca. Minden  erősséget lehet jóra és rosszra használni egyaránt. Segíthetsz a gyermekednek abban, hogy az erősségeire támaszkodva oldjon meg nehéz helyzeteket. Például egy a Kitartás erősségével rendelkező gyermek számára nem jelent kihívást egy hosszú vers megtanulása, de ha a gyermekednek a Kitartás nincs a fő erősségei között, az nem jelenti azt, hogy ne tudná megtanulni a verset.

Például rámutathatsz a szépség és kiválóság értékelése erősséggel rendelkező gyermekednek megmutathatod a versben rejlő metafórákat, segíthetsz neki vizualizálni a vers szövegét. A Kíváncsiság erősségével rendelkező gyermeknek pedig érdekes összefüggéseket, nyelvi játékokat mutathatsz a szövegben, amiken keresztül felkeltheted az érdeklődését.

Mint az előző leckében láthattad, néhány erősség már kora gyermekkorban megmutatkozik, mások pedig később. Nekünk szülőknek kettős feladatunk van:

  1. Megismerni a gyermek erősségeit és ezek ismeretében motiválni, támogatni a gyermekünket
  2. Segíteni a gyermekünket, hogy megismerje az erősségeit és megtanulja tudatosan használni őket a céljai elérése érdekében.

Ne feledd: ha valamiről lemaradtál volna, a korábbi leckéket megtalálod a leveleid között, a karaktererősség listáját pedig ezen az oldalon találod »»

Hogyan fejlesszük az erősségeket?

Az első feladatod, hogy igyekezz felismerni gyermekedben az erősségeket!

Nézd meg ezen a 24 erősség listáját, menj végig rajtuk és mindegyikhez igyekezz felidézni 1-1 esetet, amikor a gyermekednél tapasztaltad az adott erősséget! Mely erősségek azok, amik nagyon jellemzőek rá? Melyek azok, amik egyáltalán nem?

A második feladatod támogatni a gyermekedet az adott erősség használatában. Ha például nem tudja bekötni a cipőfűzőjét, de tudod, hogy az erősségei között ott van a humor, akkor egy mókás kis versikével segítheted neki memorizálni neki a lépéseket!

Az erősségek fejlesztésének legfontosabb része a felismerést követően: a gyakorlás!

Találj ki olyan játékokat, feladatokat, amikben a gyermeked megélheti és használhatja az erősségeit. Onnan fogod tudni, hogy valóban a fő erősségéről van szó, hogy motivált és lelkes lesz, amikor használhatja az adott erősséget. Ilyenkor szabályosan szárnyai nőnek a gyermekednek!

Mi mindet tehetsz, ami fejleszti az erősségeit? Ebben segítek a következő leckében.

A gyermeked erősségeinek felfedezésének szolgálatában:

Bagdi Bella
erősség mentor, viselkedéselemző és mindfulness tanár

Ajánlott online tanfolyamok:

Szülőknek

Fedezd fel gyermeked erősségeit!

Ennek a tanfolyamnak az elvégzésével abban segíthetsz a gyermekednek, hogy felfedezze és megtanulja használni a saját erősségeit, amelyekre építve boldog, sikerekben gazdag élete lehet.

Önfejlesztőknek

Fedezd fel az erősségeid és hozd ki magadból a legjobbat!

Készen állsz rá, hogy megismerd a legjobb éned? Itt az idő, hogy felszabadítsd a benned rejlő erőt, hogy végre önmagad lehess…

Fejlesztő kártyajátékok és munkafüzetek