Erősségek szülői minitréning

Így ismerheted meg gyermeked erősségeit!

2.

lecke

A korábbi leckéből megismerhetted a 24 erősséget és kaptál néhány ötletet arra, hogyan ismerd meg őket mélyebben, most abban szeretnék segíteni neked, milyen módszerekkel ismerheted meg mélyebben gyermeked erőségeit.

Az életkor előrehaladtával egyre több és több lehetőséged van, hogy változatos környezetben figyeld meg a gyermeked viselkedését, azonban a különbségek már az egészen kicsi, bölcsődés-óvodás korú gyermekeknél is jól megfigyelhetők.

Sokat segít ebben, ha elsőként azt állapítod meg, melyik csoportba tartoznak a gyermeked erősségei. A 24 erősséget a VIA rendszer 6 nagy csoportba sorolja, ezek:

1. A bölcsesség és tudás erősségei

Ide tartoznak azok az erősségek, amik a tudás megszerzésével, tanulással, kíváncsisággal, a világ megismerésével függnek össze, mint a kíváncsiság, nyitott gondolkodás, a kreativitás, a tanulás szeretete és a perspektíva (a dolgok nagyobb összefüggéseinek átlátása).

Minden kisgyerek kíváncsi és lelkesen szívja magába a tudást, de vajon mennyire tartozik ez az erősségei közé?

Figyeld meg őt játék közben! A 1-2 év közötti gyerekek többsége csak felfedezi a tárgyakat, megismeri, hogyan kell használni őket, aztán pedig a funkciójának megfelelően használja őket (a kisautóval autózik, az építőkockával épít stb.) A kreativitás erősségével rendelkező gyerekek azonban egészen egyszerű tárgyakból is új világokat hoznak létre, új funkciókat találnak nekik, új dolgokat alkotnak belőlük.

Játsszatok együtt! Vajon, ha tanítasz neki valami újat, akkor hosszasan foglalkozik vele, leköti a figyelmét? Szívesen próbálkozik, gyakorol míg el nem sajátít valamit, ami számára érdekes? Vagy otthagyja és mást keres? A kisgyerekek figyelme nem tart sokáig, de azok a gyerekek, akiknek az erősségei között ott van a tanulás szeretete, a kíváncsiság, a koruknál sokkal nagyobb mértékben képesek a koncentrált figyelemre, ha valamilyen új dolgok elsajátításáról van szó.

2. Az érzelmi erősségek

Olyan erősségek tartoznak ebbe a csoportba, amik a mindennapi életben való érzelmi megküzdést segítik, mint a bátorság, kitartás, őszinteség, vitalitás. Mivel az érzelmi és szociális képességek fejlődése összetett folyamat, ezeket az erősségeket óvodás korban lehet legkorábban felismerni a gyermekedben.

Hogyan ismerheted fel őket?

Mennyire áll ki a maga és mások igazáért? A morális fejlődés első fontos állomása 3-4 éves kor között zajlik, ilyenkor tanulják meg a gyerekek, mi a jó és a rossz, a helyes és a helytelen, miért fontosak a szabályok. Azok a gyerekek, akiknek erőssége a bátorság, gyakran kiállnak az igazság mellett, hangsúlyozzák azt, mi a szabályos és a szabálytalan és már egészen korán érvelni kezdenek mellette.

Mennyire következetes és a kitartó? A gyerekek makacsul tudnak néha küzdeni a céljaikért, azonban a kitartó gyerekek egészen mások. Ők azok, akiket nem lehet kizökkenteni a játékból, elmélyülten tudnak alkotni és kiborulnak, ha befejezetlenül kell otthagyniuk, amin éppen dolgoznak.

Mennyire viselkedik önazonosan? Vannak olyan gyerekek, akik könnyen elfogadják az elvárásokat, észreveszik, minek kell megfelelniük és az elvárásoknak megfelelően viselkednek. Az őszinteség erősségével rendelkező gyerekek viszont nem foglalkoznak az elvárásokkal, mernek önmaguk maradni minden helyzetben.

Mennyire tud lelkesedni? A gyerekek sok mindennek tudnak örülni, a vitalitás erősségével rendelkező gyerekek azonban nem csak pusztán lelkesek, hanem hosszasan lelkesednek egy-egy témáért és szenvedéllyel vetik bele magukat. Az ilyen gyermek semmit sem csinál félgőzzel: ha a rajzolás érdekli, napokig csak rajzol, ha az óvodába készül, hetekig csak óvodásat akar játszani.

3. Az emberség erősségei

A másokkal való kapcsolatok, szociális érzékenység, együttérzés, empátia tartoznak ezek közé az erősségek közé. Sokan nem tudják, hogy a szociális kapcsolatokra való nyitottság veleszületett személyiségjellemző. Ez a képesség azonban később továbbfejlődik.

Az emberség erősségeivel rendelkező gyerekek gyakran nem szívesen maradnak egyedül, társaságban érzik a legjobban magukat. Szeretnek másokról gondoskodni, már korán megmutatják együttérzésre való képességüket. Alison Gopnik amerikai fejlődéspszichológus átfogó vizsgálatából kiderült, hogy a totyogók átlagosan 18 hónapos kor körül kezdik el észrevenni mások igényeit és reagálni azokra (pl. azt a kekszet adják oda anyának, amit jobban szeret), azonban a babák egy része már 15 hónapos kor körül képes ugyanerre. Ők azok, akiknek az erősségei között szerepelhet a humanitás erősségei közül valamelyik.

Figyeld meg a gyermekedet! Mennyire jellemzi őt a gondoskodás, a másokkal való törődés? Mennyire azonosul mások érzelmeivel? (a Szeretet erőssége) Mennyire jellemzi őt, hogy szívességeket tesz másoknak,  kérés nélkül segít? (a Kedvesség erőssége)

Társaságban mennyire képes alkalmazkodni a csoport hangulatához, alkalmazkodni másokhoz? (A Társas intelligencia erőssége)

4. Az igazságosság erősségei

Ide tartoznak azok az erősségek, amik a társadalmi együttélésre vonatkoznak. Akinek a fő erősségei között vannak a méltányosság erősségei, azoknak fontos a csoporthoz tartozás, a csapatmunka.

Figyeld meg a gyermekedet a másokkal való játék közben! A csoporttal együtt megy és azt csinálja, amit a többiek is? Utánozza őket és szívesen vállal bármilyen szerepet, ami rá jut a játékban? (a Polgárság erőssége) Vagy sokat küzd az igazságos szabályokért, vitatkozik a többiekért, megvédi azt, akinek igaza van? (a Méltányosság erőssége)

Esetleg ő az, aki már kis korban is szívesen áll a csapat élére? Ő találja ki mit játsszanak a többiek és „beszervezi” őket a játékba? (a Vezetés erőssége)

5. A mértékletesség erősségei

Ide tartoznak azok az erősségek, amik segítenek az önuralomban, elfogadásban, a mértéktartásban, körültekintésben és az önszabályozásban.

Már kisgyerekkorban észrevehető, hogy vannak olyan gyerekek, akik mindig a veszélybe szaladnak és olyanok, akik megfontoltabbak, óvatosabbak. A játék és a mindennapi viselkedés során is észrevehető a körültekintés, megfontoltság erőssége.

Később, az óvodáskort követően lehet észrevenni a megbocsátás erősségét. A kisgyerekek ugyanis a biztonságérzetük miatt gyakran mereven ragaszkodnak a szabályokhoz és észreveszik, ha a másik hibázik, sőt, számon is kérik, ez életkori jelenség. 5 éves kor után viszont már észrevehető, ha egy gyerek elfogadja mások hibáit és képes megbocsátani.

Az Önszabályozás erősségével rendelkező gyerekek viselkedésében hamar észrevehető a fegyelmezettség és összeszedettség. Szeretik rendben tartani a játékaikat, gyorsan megtanulják, hogyan kell viselkedni az egyes helyzetekben és ügyelnek rá, hogy megfelelő módon viselkednek. Az ilyen gyerekek szeretik azokat a szerepjátékokat, amikben megélhetik a különféle viselkedési szabályokat.

6. A transzcendencia erősségeihez 

Ide tartoznak azok az erősségek, amik az élet mélyebb megértéséhez tartoznak. Ilyen a szépség és kiválóság értékelése, a hála, a remény, a humor és a spiritualitás.

A legtöbb gyermek rendelkezik ezen erősségek valamelyikével, azonban ezeket az erősségeket szintén inkább csak 5-6 éves kor után lehet igazán felismerni a viselkedésükben.

Beszélgess a gyermekeddel! A Szépség és kiválóság értékelésének erősségével rendelkező gyerekek gyakran rácsodálkoznak a világ szépségeire. Szeretik és értékelik a szép tárgyakat, szép tájakat, művészi alkotásokat.

A Hála erősségével rendelkező gyermek rendszeresen felismeri mások teljesítményét és megdicséri őket érte.

A Remény erősségével rendelkező gyermek szereti a jövőt tervezgetni és mindig pozitívan látja azt.

A Humor erőssége a többinél hamarabb mutatkozhat meg, hiszen humorérzéke már az 1-2 év közötti kisgyerekeknek is van. Ha azonban a gyermek saját vicceket farag, tréfálkozik, ha mindig mosolyt igyekszik mások arcára csalni, akkor bizonyosan a Humor erősségével rendelkezik.

A Spritualitás erősségével rendelkező gyermek már hamar kérdezősködni kezd az élet nagy kérdései felől és gyakran foglalkozik az élet értelmével, a szemnek láthatatlan dolgokkal.

Mit tegyél most?

Elsőként próbáld tehát meghatározni, a hat nagy csoport közül vajon melyik csoportokban találhatóak a gyermekednek erősségei és melyek azok, amik egyáltalán nem jellemzőek rá. Ez segíteni fog a későbbiekben megtalálni az 5 fő erősségét is.

Nézd át megint a listát és gondolkodj 1-1 eseten, történeten a gyermekedről, ami az adott területhez tartozik! Melyik területhez hány eset jut az eszedbe? Ha sok, az azt jelenti, hogy a gyermeked valamelyik erőssége az adott területhez tartozhat, ha semmi nem jut az eszedbe, vagy csak 1-1 történetet találsz, akkor az adott terület valószínűleg nem tartozik az erősségei közé.

Gondolkodj és készíts jegyzeteket. A következő leckéből kiderül, hogyan épül fel az erősségek rendszere és hogyan fejlesztheted gyermeked erősségeit. 

A gyermeked erősségeinek felfedezésének szolgálatában:

Bagdi Bella
erősség mentor, viselkedéselemző és mindfulness tanár

Ajánlott online tanfolyamok:

Szülőknek

Fedezd fel gyermeked erősségeit!

Ennek a tanfolyamnak az elvégzésével abban segíthetsz a gyermekednek, hogy felfedezze és megtanulja használni a saját erősségeit, amelyekre építve boldog, sikerekben gazdag élete lehet.

Önfejlesztőknek

Fedezd fel az erősségeid és hozd ki magadból a legjobbat!

Készen állsz rá, hogy megismerd a legjobb éned? Itt az idő, hogy felszabadítsd a benned rejlő erőt, hogy végre önmagad lehess…

Fejlesztő kártyajátékok és munkafüzetek