Erősségek minitréning

Ismerd meg az erősségeidet! Segítek benne:

2.

lecke

Mik is azok az erősségek?

A gyermekkori nevelés hatásaként sokan azt gondolják, arra kell fókuszálnunk, hogy kijavítsuk a hibáinkat és életünk minden területén tökéletessé váljunk, pedig sokkal elégedettebbek leszünk magunkkal és az életünkkel, ha ahelyett, hogy a gyengeségeink javítgatására fókuszálnánk, inkább az erősségeinkre támaszkodva érnénk el céljainkat.

Ha például valaki tehetséges zenész, akkor úgy is kiteljesedhet a szakmájában, hogy rendelkezik a Kitartás erősségével és rendszeres gyakorlással teszi magát sikeressé, de úgy is, ha az Önszabályozás erősségének köszönhetően tudja rávenni magát a gyakorlásra, vagy a Kíváncsiság erősségét kihasználva mélyíti el a tudását egyre jobban.

Mindannyiunknak megvan a saját személyisége. Neked is. Bizonyos mértékben mindannyiunkban jelen vannak olyan személyiségjegyek, amelyeket mások csodálnak vagy tisztelnek bennünk. Ezeket a személyiségjegyeket hívjuk személyes erősségeknek, vagy más szóval még karaktererősségeknek, jellemerősségeknek. Lehet, hogy benned néhány már teljesen kibontakozott, és az életedben erőteljesen jelen van, mások esetleg még szunnyadnak benned arra várva, hogy rájuk helyezd a fókuszt. És olyanok is vannak, amelyek esetleg soha nem kaptak tőled figyelmet, pedig a segítségükkel teljesebb életet élhetnél.

Mire is valók az erősségek valójában?

Az emberi személyiség sok részből tevődik össze. A veleszületett alaptermészetünk olyan, mint egy autó alváza, erre épülnek rá az életünk során szerzett tapasztalataink és személyiségelemeink, mint az autó karosszériája. Az erősségeink pedig az üzemanyag, ami az autót hajtja. Az erősségeink segítenek minket abban, hogy kihozzuk magunkból a bennünk rejlő legjobbat. Ha nem ismerjük őket, akkor úgy érezzük, nem jutunk semmire az életben, ha megismerjük őket és elkezdjük tudatosan használni, akkor viszont nagyon messzire juthatunk általuk.

Sokan azt hiszik, a siker a tehetségen múlik, pedig valójában az erősségeinek köszönhetően egy átlagos tehetségű ember is kiválóvá tud válni a szakmájában, ha az erősségeire támaszkodva fejleszti, képzi magát.

Mire jó, ha ismered az erősségeidet?

Mindenre 🙂 Az erősségeid ismerete segíthet a munkádban, a tanulásban, a gyermeknevelésben, az emberi kapcsolataidban és még a párkapcsolatodban is.

Mi NEM ez a módszer?

Sokan azt hiszik az erősségek megtalálása egyfajta személyiségtipizálás, mint pl. a Myers-Briggs vagy az enneagram, azonban egyáltalán nem erről van szó. Az erősségeink a személyiségünk részeit képezik, azonban nem írnak le minket, nem „olyanok” vagyunk, mint amilyenek az erősségeink, sokkal inkább olyanná válunk, amennyire az erősségeinket felismerjük és megtanuljuk használni.

A VIA Karakter Intézet által támogatott kutatások rámutattak arra, hogy az emberben 24 központi személyes erősség található, amelyek mindegyike a személyiségünk pozitív részei, olyan minőségek, mint a kedvesség, a kíváncsiság, a kitartás, melyek elemi része annak, akik vagyunk, és amelyeket mások is és a társadalom is valóban értéknek tekint. A VIA Rendszer sok év kutatásának az eredményeképpen jött létre, és több, mint ötven kutató dolgozott rajta, olyan kimagasló szakemberek is, mint Christopher Peterson és Martin Seligman, akik a közös pontokat keresték a különböző országok, társadalmak és kultúrák között arra vonatkozóan, hogy mit tartanak az ember legnagyobb erősségének.

Hogyan ismerd meg mélyebben az erősségeidet?

Kövesd tovább az Erősség Minitanfolyam leckéit. A következő lecke abban segít majd, hogy jobban megismerd az erősségeket.

A benned lévő legjobb felfedezésének szolgálatában:

Bagdi Bella
erősség mentor, viselkedéselemző és mindfulness tanár

Ajánlott online tanfolyamok:

Önfejlesztőknek

Fedezd fel az erősségeid és hozd ki magadból a legjobbat!

Készen állsz rá, hogy megismerd a legjobb éned? Itt az idő, hogy felszabadítsd a benned rejlő erőt, hogy végre önmagad lehess…

Szülőknek

Fedezd fel gyermeked erősségeit!

Ennek a tanfolyamnak az elvégzésével abban segíthetsz a gyermekednek, hogy felfedezze és megtanulja használni a saját erősségeit, amelyekre építve boldog, sikerekben gazdag élete lehet.

Fejlesztő kártyajátékok és munkafüzetek

Gyerekeknek