Erősségek szülői minitréning

Ismerd meg gyermeked erősségeit!

1.

lecke

Mik is azok az erősségek?

Az erősségeink olyan képességek, amikre támaszkodva képesek vagyunk megküzdeni nehéz helyzetekkel, megoldani problémákat és amiket használva örömet érzünk. Sokan azt gondolják, a nevelés célja, hogy megváltoztassuk a gyereket, kijavítsuk a hibáit, pedig az erősségeire koncentrálva könnyebben terelhetjük őt a megfelelő irányba.

Az erősségeink ismerete és tudatos használata az élet számos területén segítségünkre van:

Szülőként a nevelés során abban segít, hogy a saját erősségeid megismerése révén hatékonyabban kommunikálj a gyermekeiddel, megértsd a saját viselkedésedet és reakcióidat és megtaláld azokat a nevelési módszereket, amikkel állandó konfliktusok, fegyelmezés nélkül pozitívan tudod nevelni a gyermekedet.

A gyermeked számára is számos előnnyel bír, ha megismeri a saját erősségeit. Önbizalmat építhet, magabiztosabbá válhat, az erősségeire támaszkodva megküzdési stratégiákat alakíthat ki, amik segítenek neki megbirkózni az élet kihívásaival és ellenállóbbá teszi őt a külvilág negatív, önbizalomromboló hatásai ellen.

Mik azok az erősségek, mi az erősségek rendszere?

Az erősségek rendszerét a VIA Karakter Intézet dolgozta ki, sok évi kutatás eredményét foglalták össze ebben a rendszerben. A kutatások során több országban, társadalomban és kultúrában vizsgálták azt, mit tartanak az ember legnagyobb erősségének. A több, mint 50 kutató (köztük olyan kimagasló szakemberek is, mint Christopher Peterson és Martin Seligman) részvételével zajló kutatás eredménye a 24 központi személyes erősséget tartalmazó rendszer, amelyre ez az email tanfolyam is épül.

Az emberben 24 központi személyes erősség található, amelyek mindegyike a személyiségünk pozitív részei, olyan minőségek, mint a kedvesség, a kíváncsiság, a kitartás, melyek elemi része annak, akik vagyunk; és amelyeket mások is és a társadalom is valóban értéknek tekint.

Fontos tudni, hogy az erősségek rendszere nem személyiségtipizálás, mint pl. a Myers-Briggs vagy az enneagram! Ez a rendszer nem a személyiség meghatározására való, sokkal inkább az önismeret egy részéről van szó: erősségeink ismeretének tudatában fejleszthetjük magunkat, jobb ömagunkká válhatunk.

Az erősségek rendszerének megismerése jó kiegészítője a pozitív nevelésnek, hiszen olyan módszerről van szó a pozitív pszichológia szemléletmódját alkalmazza, ami szerint nem úgy tudjuk elérni a boldogságot és a céljainkat az életünkben, hogy kijavítjuk a hibáinkat, gyengeségeinket, sokkal inkább az erősségeinkre támaszkodva, azokat fejlesztve juthatunk előrébb.

Képzeld el, hogy a gyermekedet tanítod ping-pongozni! Vajon hogyan tanulná meg hamarabb? Ha megmutatnád neki mit kell csinálni és aztán amikor nem sikerül, elmondanád mit csinált rosszul? Vagy úgy, ha minden próbálkozás után megdicséred és elmondod neki, mire figyeljen legközelebb? Carol Dweck, a Stanford Egyetem pszichológiaprofesszora, aki évek óta motivációkutatással foglalkozik, egy gyerekekkel végzett kísérlet során arra az eredményre jutott, hogy a második a hatásosabb. A kísérletben a gyerekeknek színes kockákat kellett megfelelő sorrendben összeraknia. Azok a gyerekek, akiket annyival dicsértek meg, hogy „ügyes vagy”, a következő feladatnál ugyanolyan nehézségű feladványt választottak, míg azok a gyerekek, akiket a próbálkozásért és a kitartásukért dicsértek meg, szívesen fogtak neki egyre nehezebb és nehezebb feladványoknak is.

Ha megismered gyermeked erősségeit és tudatosan dicséred érte őt, ha támogatod benne, hogy abban fejlődjön, amiben igazán sikeresnek érzi magát, akkor a gyermeked szárnyalni fog.

Ezért érdemes az erősségekkel foglalkoznod és követned ennek az email tanfolyamnak a leckéit.

Mi következik most?

1.) Elsőként nézd végig az erősségek teljes listáját:

 1. Kreativitás. Eredetiség. Új utakat keresve találni megoldásokat. 
 2. Kíváncsiság. Keresni az újdonságot, érdeklődni új tapasztalatok, élmények, dolgok iránt. 
 3. Nyitottság. Különböző nézőpontokból, több oldalról képesnek lenni megvizsgálni a dolgokat. 
 4. A tanulás szeretete. Új tudások, készségek elsajátításának szeretete. 
 5. Bölcsesség. Képesnek lenni okos tanácsokkal ellátni másokat is. 
 6. Bátorság. Megtenni népszerűtlen dolgokat, szembenézni a kihívásokkal, riasztó dolgokkal is. 
 7. Kitartás. Befejezni, amit elkezdtünk, még akkor is, ha nehézségekbe ütközünk. 
 8. Hitelesség. Integritás. Azt tenni, amit mondunk. Vállalni a felelősséget a szavainkért, tetteinkért. 
 9. Vitalitás. Lendület. Aktívan, dinamikusan élni az életet. 
 10. Kedvesség. Támogatni, gondoskodni, szívességet tenni. Jót cselekedni másokkal. 
 11. Fontosnak tartani a kapcsolódást, és kifejezni egymás felé. 
 12. Társas intelligencia. Felismerni és figyelembe venni magunk és mások érzelmeit. 
 13. Korrektség. Igazságosság. Becsületesség. Előítéletek nélkül kezelni másokat.
 14. Vezetés. Bátorítani a család többi tagját, hogy elvégezze a feladatait. 
 15. Csapatmunka. Részt venni mások feladataiban, hozzájárulni a család dolgaihoz.
 16. Megbocsátás. Megbocsátani, ha valaki megbántott, elfogadni mások hibáit. 
 17. Szerénység. Hagyni, hogy az eredmények beszéljenek helyettünk. 
 18. Körültekintés. Óvatosság. Nem vállalni felesleges kockázatot, nem mondani olyat, amit később megbánnánk.
 19. Önuralom. Kontrollálni azt, amit teszünk vagy érzünk.
 20. Szépség és kiválóság értékelése. Észre venni, ha valami szép, vagy ha valaki igazán jó valamiben. 
 21. Hála. Észre venni és kifejezni hálánkat egymásért, dolgokért, és azokért, amik történnek velünk. 
 22. Remény. A legjobbra számítani és mindent megtenni érte. 
 23. Humor, játékosság. Nevetni, viccelődni, jókedvre deríteni másokat.
 24. Spiritualitás. Küldetéstudat. Mélyebb értelmet keresni a történések mögött.

2.) Vajon mik lehetnek a fő erősségeid? Minden erősséghez idézz fel egy esetet magadban, amikor használtad az adott képességedet! Melyik az, amit úgy érzel, nagyon távol áll tőled és melyikek azok, amikről úgy érzed, a személyiséged, a mindennapod szerves részei?

3.) Ha a saját erősségeiddel már többé-kevésbé tisztában vagy, gondolkodj el azon, vajon a gyermekednek melyek lehetnek a fő erősségei! Hogyan találd meg őket? Elsőként gondolkodj el azon, milyen tevékenységek közben érzi igazán jól magát! Építeni szeret? Vagy inkább szerepjátékozik? Együttérez másokkal? Könnyen alkalmazkodik? Menj végig a listán és minden erősségnél próbálj meg felidézni egy esetet, amikor láttad, hogy a gyermeked használta az adott képességet! Ahol nem jut eszedbe semmi, nyugodtan lépj tovább, ahol könnyű felidézned ilyen esetet, akár több is eszedbe jut, azt az erősségét valószínűleg többet használja a gyermeked.

Írd össze azokat az erősségeket, amik ez alapján a leginkább igazak rá, a későbbi leckékben pedig további módszereket mutatok majd az erősségek mélyebb megismerésére!

Hogyan ismerd meg mélyebben a gyermeked erősségeit?

Kövesd tovább az Ismerd meg gyermeked erősségeit! tanfolyam e-mailjeit. Menet közben a 24 karaktererősség listáját megtalálod majd ezen az oldalon »

A gyermeked erősségeinek felfedezésének szolgálatában:

Bagdi Bella
erősség mentor, viselkedéselemző és mindfulness tanár

Ajánlott online tanfolyamok:

Szülőknek

Fedezd fel gyermeked erősségeit!

Ennek a tanfolyamnak az elvégzésével abban segíthetsz a gyermekednek, hogy felfedezze és megtanulja használni a saját erősségeit, amelyekre építve boldog, sikerekben gazdag élete lehet.

Önfejlesztőknek

Fedezd fel az erősségeid és hozd ki magadból a legjobbat!

Készen állsz rá, hogy megismerd a legjobb éned? Itt az idő, hogy felszabadítsd a benned rejlő erőt, hogy végre önmagad lehess…

Fejlesztő kártyajátékok és munkafüzetek