Erősségek minitréning

Ismerd meg jobban az erősségeidet!

3.

lecke

Egy kis önismereti feladat: 

Nézd végig az erősségek listáját! Mindegyik erősséghez idézz fel magadban egy helyzetet, amikor a mindennapi életben használtad az adott képességedet! A legkönnyebb lesz azokat az erősségeidet felismerni, amelyekre a tesztben a legmagasabb pontszámot kaptad, a legnehezebbek pedig talán pont a gyengeségeid közül kerülnek majd ki.  Lehetnek olyanok is, amiknél nem egyértelmű ez a párhuzam. Például lehetnek olyan erősségeid, amikre magas pontszámot kaptál a tesztben, mégsem használod eleget az életedben. És lehetnek olyan gyengeségeid is, amiket megtanultál használni, mert úgy tapasztaltad, hogy hasznos lehet (pl. megbocsátás vagy önuralom).

A teszt kitöltése után felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon mindenkinek csak 5 erőssége van? És mi van a másik 19 erősséggel?

Egyáltalán nem! Ha kitöltöd a tesztet lesz 5-6 olyan terület, amiben magasabb pontszámot érsz el. Ezek a téged leginkább kifejező fő erősségeid. És lesznek olyanok is, amikben alacsonyabb a pontszámod, mint a többiben, ezek valójában nem a gyengeségeid, csupán annak a jelzői, hogy ritkábban, vagy talán mostanában egyáltalán nem is használtad őket. De valójában mind a 24 képességgel rendelkezel és használod valamilyen szinten (vagy legalábbis bizonyos helyezetek előhívhatják belőled), ezért a teszt eredménye valójában egy skála, ami a legintenzívebb használattól a leggyengébb használatig rangsorolja az erősségeidet.

Mire jók a személyes erősségek?

Vizsgáljuk meg ezt a kérdést két különböző irányból! Amikor jól mennek a dolgok, akkor arra használhatjuk a karaktererősségeket, hogy meglássuk magunkban és másokban a jót. Amikor nem mennek jól a dolgok, akkor pedig arra használhatjuk őket, hogy kiegyensúlyozzanak bennünket a nehézségek idején, figyelmünket a negatívról a pozitívra irányítsák, elkerüljük a túlzott önkritikát azáltal, hogy az erősségeinkre figyelünk ahelyett, hogy mi az, ami nem jól működik bennünk. Amikor aktivizáljuk és megéljük a karaktererősségeinket – a szépség és kiválóság iránti csodálatunkat vagy épp a kíváncsiságunkat – az segíthet bennünket abban, hogy meglássuk az élet jó oldalát, felfedezzük, hogy hogyan lehetünk jobbak, és katalizálják bennünk a pozitív, erkölcsös, egészséges és kiegyensúlyozottabb viselkedést.

A személyes erősségeink megmutatják az utat lényünk legbelső magjához.  Emberként a legalapvetőbb lényünket és a tetteinket tükrözik, azaz mindazt a jót, amit a világban teszünk.

Feladat: A következő pár napban tedd meg, hogy nap közben figyeled magad az erősségeiden keresztül és minden nap végén felírod, milyen helyzetekkel szembesültél, mikor használtad 1-1 fő erősségedet a mindennapi szituációk során! Ez segít tudatosítani az erősségeidet és elindít a fejlődés útján.

Az erősségeket még jobban megismerheted, ha elvégzed a VIA tesztet! Miben más ez, mint az a teszt, amivel erre a hírlevélre feliratkoztál? A világon ez az egyetlen ingyenesen elérhető online, tudományosan igazolt karaktererősség teszt. Rendkívül széleskörű és miután kitöltötted,  megkapod a személyre szabott erőség profilodat a 24 erősség sorrendbe rakott listájával.

Hol éred el a VIA tesztet?

Az Ez vagyok én! munkafüzetben megtalálod a teljes tesztet magyar nyelven és mellé rengeteg tanácsot és gyakorlati feladatot az erősségeid kezelésére.. 

Nézd meg a részleteket a munkafüzetről itt »»

Használd ki az 1000 Forint értékű kupont! 
A kuponkódod: erosseg

A benned lévő legjobb felfedezésének szolgálatában:

Bagdi Bella
erősség mentor, viselkedéselemző és mindfulness tanár

Ajánlott online tanfolyamok:

Önfejlesztőknek

Fedezd fel az erősségeid és hozd ki magadból a legjobbat!

Készen állsz rá, hogy megismerd a legjobb éned? Itt az idő, hogy felszabadítsd a benned rejlő erőt, hogy végre önmagad lehess…

Szülőknek

Fedezd fel gyermeked erősségeit!

Ennek a tanfolyamnak az elvégzésével abban segíthetsz a gyermekednek, hogy felfedezze és megtanulja használni a saját erősségeit, amelyekre építve boldog, sikerekben gazdag élete lehet.

Fejlesztő kártyajátékok és munkafüzetek

Gyerekeknek