Erősségek szülői minitréning

Így erősítsd bátortalan gyermekedet!

13.

lecke

Sok gyermek számára okoz gondot a közösségbe való beilleszkedés, vagy az, hogyan viszonyuljon egy-egy társához, akivel nehezebben találja meg a hangot és még a szociális készségekben nagyon ügyes gyerekek is küzdhetnek néha önbizalomhiánnyal.

Kisgyerekkorban leginkább az okoz gondot, hogy még nincs elég szociális tapasztalata a gyerekeknek, ezért nem tudják hogyan viszonyuljanak másokhoz, így néha túlzásokban esnek (például visszahúzódóak vagy éppen ellenkezőleg: túlságosan nyomulósak, hangosak vagy éppen agresszívek lehetnek).

Kisiskoláskorban gyakran az okoz gondot, hogy a gyermek másokhoz hasonlítja magát és nehezen viseli, ha kilóg a sorból, ha valamiben más, mint a társai.

Kamaszkorban pedig a gyermek keresi önmagát: szeretne önálló és független lenni, leválni a szüleitől, szeretne a társai, barátai kedvére tenni, ugyanakkor még bizonytalan magában, sokszor igényli a visszajelzést, a pozitív megerősítést.

A hagyományos, tekintélyelvű módszerek, a büntetés-jutalmazás, vagy éppen a „beszélek a fejével” típusú megoldások aláássák a gyermek önbizalmát. Úgy érzi, nem számíthat magára és egyre inkább úgy érzi, a szüleire sem számíthat. A pozitív pszichológia és nevelés módszerei ezzel szemben nem építik le a gyermek saját magába vetett hitét, épp ellenkezőleg: a gyermek önbizalma megnő, magabiztossá válik, mer kiállni magáért, mer kezdeményezni, ismerni fogja a saját határait és lehetőségeit, tisztában lesz a képességeivel.

Az első fontos lépés egy magabiztosabb gyermek felé az 5 fő erősségének ismerete. Az eddigi leckék során tanult módszerekkel feltérképezhetitek a gyermeked erősségeit, majd pedig átadhatod neki is ezt a tudást.

Ne feledd: a 24 karaktererősség listáját megtalálod majd ezen az oldalon »»

Hogyan tanítsd meg a gyermekedet az erősségei használatára?

 1. Mesélj! Óvodás és kisiskoláskorban elnevezhetitek az erősségeit, pl. Bátorság manó, Kreativitás manó. A manókról aztán találhatsz ki neki kis történeteket, meséket. Pl. „Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy kisfiú, akinek volt 5 jóbarátja, a Bátorság manó, a Kreativitás manó … (ide jönnek a gyermeked erősségei). Ez a kisfiú nagyon szeretett kirándulni (ide bármilyen tevékenységet beletehetsz, amit a gyermeked szeret csinálni). Egy nap hatalmas kirándulásra akart indulni és szeretett volna mindent betenni a hátizsákjába, amire csak szüksége lehet. – Mit vigyek magammal? – kérdezte. A Bátorság manó ezt válaszolta: „Nem kell semmit eltenni, mindent megoldasz magad is.” A Kreativitás manó azt mondta: „Tegyél el egy zseblámpát, egy bicskát és egy doboz gyufát, ezekkel mindent meg tudsz oldani majd.” (és így tovább kitalálhatod a választ minden manóval)”

  A mese során különféle helyzeteket találhatsz ki és ötleteket adhatsz, hogy a manók hogyan oldhatják meg azokat.

  Ha ez már jól megy, akkor játszhattok olyat is, hogy a gyermekedtől megkérdezed, szerinte mit tennének a manók az adott helyzetben, melyik manótól kéne segítséget kérnie a kisfiúnak.

 2. Az egyes erősségekhez készíthettek bábokat is és el is bábozhattok olyan történeteket, amik a gyermeked számára nehézséget okoznak.

 3. Játszhattok olyat, hogy az egyes erősségekhez készítetek egy-egy színes kendőt vagy egy kis papírcsákót és amikor a fejedre teszed, a gyermeked megmondja, melyik erőssége az és mit csinálj most vele. Akin a csákó van, az használhatja az adott erősséget.

 4. Nagyobb gyerekeknél, kamaszoknál beszélgethettek arról, hogy egy számára nehéz helyzetet, melyik erősségével hogyan tudna megoldani. A lényeg, hogy ne egy választ kapjon egyféle erősségre, hanem lássa meg azt, hogy a különféle erősségei révén más-más módon képes megküzdeni a számára nehéz helyzetekkel.

Ami még segít az erősségek megismerésében:

 1. Ha játékosan ismerkedtek meg az erősségekkel az Erősség kártyák segítségével:

  Pozitivity Szupererő kártyajáték óvodás és kisiskolás korú gyermekekkel való játékhoz
  Ez vagyok én! kártyajáték csomag 12 éves kortól ajánlott.

 2. Ez vagyok én! erősség felfedező munkafüzet 12 éves kortól. 

 3. Ha részletes tudást szerzel az erősségek rendszeréről és a gyermeked erősségeinek fejlesztéséről a Fedezd fel a gyermeked erősségeit! Online képzésen. Nézd meg a részleteket itt!

 4. Pozitivity Family és Pozitivity Fókusz családi társasjátékok segítenek nemcsak az erősségek játékos felfedezésében, de a családi kötelék erősítését is támogatja. 

A gyermeked erősségeinek felfedezésének szolgálatában:

Bagdi Bella
erősség mentor, viselkedéselemző és mindfulness tanár

Ajánlott online tanfolyamok:

Szülőknek

Fedezd fel gyermeked erősségeit!

Ennek a tanfolyamnak az elvégzésével abban segíthetsz a gyermekednek, hogy felfedezze és megtanulja használni a saját erősségeit, amelyekre építve boldog, sikerekben gazdag élete lehet.

Önfejlesztőknek

Fedezd fel az erősségeid és hozd ki magadból a legjobbat!

Készen állsz rá, hogy megismerd a legjobb éned? Itt az idő, hogy felszabadítsd a benned rejlő erőt, hogy végre önmagad lehess…

Fejlesztő kártyajátékok és munkafüzetek