Erősségek szülői minitréning

Mitől lesz igazán boldog a gyermeked?

9.

lecke

Minden szülőnek az a vágya, hogy boldognak lássa a gyermekét, de vajon mitől lesz igazán boldog?

Sokan azt hiszik a feltétlen szeretet a kulcs, mások úgy gondolják, mindent meg kell adni a gyereknek és ez teszi boldoggá.

A szeretet és a szülőkkel való jó kapcsolat valóban fontos, de a hosszú távú boldogság titka valójában az, hogy jól érzik magukat a bőrükben, elégedettek.

Nézd meg a gyermekedet, amikor a kedvenc játékával játszik! Ilyenkor boldog, kisimult, elégedett, észre sem veszi, hogy elszaladt az idő, nem akarja abbahagyni. Vannak gyerekek, akik nem bírják egész nap letenni a könyvet, annyira tudáséhesek és kíváncsiak. Mások egész nap csak az építőkockáikkal építenének és vannak olyanok is, akiket nem lehet elvonszolni sem a focipályáról.

Amikor a gyermeked ennyire lelkesen csinál valamit: boldog. A flow állapotában van, felszabadult és öröm járja át. Ilyenkor mindig valamelyik erősségét használja és ez boldoggá teszi őt.

Ha viszont unalmas dolgokat kell csinálnia nap, mint nap, ha nem foglalkozhat azzal, amit szeret, akkor nem lehet motiválni, nincs semmihez se kedve, nem akar együttműködni veled.

Az erősségek megismerése és fejlesztése tehát a boldog élet alapja.

Persze a gyermeked nem csinálhatja mindig azt, amit a legjobban szeret. Meg kell írnia a matekleckét akkor is, ha ő inkább a barátaival focizna vagy zenét hallgatna. Hogyan lehetne mégis boldog? Hát úgy, hogy a „nemszeretem” feladatokat az erősségei felhasználásával végzi el.

Segíthetsz neki megtalálni ezekben a feladatokban is a „jót”, megvilágíthatod neki más irányból az adott feladatot. Talán nincs kedve a hosszas matekozáshoz és nem tartozik a kitartás a fő erősségei közé, de például rámutathatsz arra, mikor lehet szüksége erre a tudásra a jövőben (ha a fő erősségei között van a Remény) vagy meggyőzheted azzal, hogy szembenézhet valamivel amitől fél (ha a Hősiesség az egyik fő erőssége), esetleg egy kis humorral (a Humor erőssége) vagy kreatív, játékos ötletekkel (a Kreativitás erőssége) dobhatod fel a házifeladat készítést.

Talán a matematika ettől sem tartozik majd a gyereked kedvencei közé, de egy-egy ilyen eset segít neki abban, hogyan küzdjön le számára nehéz helyzeteket az erősségeire építve.

És ez a tudás boldoggá teszi majd.

Hogyan kezdjétek el az erősségek megismerését?

(1) Első lépésként játékosan ismerkedhettek meg az erősségekkel az Erősség kártyák segítségével.

Ha óvodás vagy kisiskolás korú gyermeked van, akkor a Pozitivity Szupererő kártyajátékot javaslom »»

Használd ki az 1000 Forint értékű kupont! 
A kuponkódod: erosseg

Használd ki az 1000 Forint értékű kupont! 
A kuponkódod: erosseg

(2) Ha szeretnél részletes tudást kapni az erősségek rendszeréről és a gyermeked erősségeinek fejlesztéséről a Fedezd fel a gyermeked erősségeit! Online képzésen tudok segíteni neked. Nézd meg a részleteket itt »»

A gyermeked erősségeinek felfedezésének szolgálatában:

Bagdi Bella
erősség mentor, viselkedéselemző és mindfulness tanár

Ajánlott online tanfolyamok:

Szülőknek

Fedezd fel gyermeked erősségeit!

Ennek a tanfolyamnak az elvégzésével abban segíthetsz a gyermekednek, hogy felfedezze és megtanulja használni a saját erősségeit, amelyekre építve boldog, sikerekben gazdag élete lehet.

Önfejlesztőknek

Fedezd fel az erősségeid és hozd ki magadból a legjobbat!

Készen állsz rá, hogy megismerd a legjobb éned? Itt az idő, hogy felszabadítsd a benned rejlő erőt, hogy végre önmagad lehess…

Fejlesztő kártyajátékok és munkafüzetek