Erősségek szülői minitréning

Segítek megismerni gyermeked főerősségeit!

3.

lecke

Az előző két leckéből már sokat tanulhattál arról, hogyan is ismerheted fel gyermeked erősségeit, most ehhez további szempontokat szeretnék adni. A VIA karaktererősségek rendszerében 24 erősséget találsz, mindenkinek 5 fő erőssége van.

Honnan ismerheted fel a főerősségeidet?

Ebben segít a 3 E” módszer!

Az első „E”: Esszenciális

Az a főerősség, ami esszenciálisan hozzátartozik ahhoz, aki a gyermeked. Ha valakit megkérdezel, milyen is ő, elsőként ezt említi. Új szemlélőknek elsőként ez az, ami szembeötlik a gyermekedről. Vajon az eddig talált erősségek közül melyik az, amiről úgy érzed, igazán fontos része a gyermekednek? Ami nélkül nem lenne ő: ő? Ha például egy gyermeknek a kedvesség  a főerősségei között van, akkor ő nem csak néha aranyos vagy kedves másokkal, hanem akkor a legboldogabb, amikor kedveskedhet, amikor jót tehet másokkal.

A második „E”: Erőfeszítés-mentes

Mi az, amit úgy tud csinálni a gyermeked, hogy oda sem kell figyelnie rá? Ami „csak úgy” jön belőle? Ezek a dolgok általában a főerősségek közé tartoznak. Minél természetesebben tudja előhívni magából az adott erősséget, annál nagyobb eséllyel tartozik a főerősségei közé. Ha például egy gyermek rendelkezik a vitalitás főerősségével, akkor nem csak pusztán egész nap jön-megy-pörög a nap egy részében (ezt sok kisgyerek megteszi), hanem imád új dolgokba belevágni, lelkesen játszik, lelkesen segít, néha kicsit túlzásba is viszi és sosem fárad el.

A harmadik „E”: Energetizáló

Ha a főerősségét használja, nem fárad el, sőt: feltöltődik, flow-élményt él át, szívesen és örömmel használja újra meg újra. Ha például a Kíváncsiság a fő erőssége, akkor boldog, amikor új dolgokról hall, új tapasztalatokat szerez, új dolgokat tanulhat, ilyenkor szinte szárnyakat kap.

Feladat: Ha eddig nem tetted meg, az előző 2 lecke alapján nézd végig, mely erősségekről gondolod úgy, hogy a gyermeked rendelkezik vele. Elsőként a 2. lecke alapján állapítsd meg a nagyobb, rá jellemző területeket, majd nézd végig a 24 karaktererősség listáját  és próbáld megtalálni, hogy a 6 nagy terület közül mely erősségek azok, amik a leginkább jellemzőek rá. 

A gyermeked erősségeinek felfedezésének szolgálatában:

Bagdi Bella
erősség mentor, viselkedéselemző és mindfulness tanár

Ajánlott online tanfolyamok:

Szülőknek

Fedezd fel gyermeked erősségeit!

Ennek a tanfolyamnak az elvégzésével abban segíthetsz a gyermekednek, hogy felfedezze és megtanulja használni a saját erősségeit, amelyekre építve boldog, sikerekben gazdag élete lehet.

Önfejlesztőknek

Fedezd fel az erősségeid és hozd ki magadból a legjobbat!

Készen állsz rá, hogy megismerd a legjobb éned? Itt az idő, hogy felszabadítsd a benned rejlő erőt, hogy végre önmagad lehess…

Fejlesztő kártyajátékok és munkafüzetek