Erősségek szülői minitréning

Amiben nem jó a gyereked: mi legyen vele?

10.

lecke

Az előző leckékben sokat írtam a fő erősségekről, de mi a helyzet a többi erősséggel? A VIA karakterrendszer 24 erősséget különböztet meg, ebből a legtöbb embernek 5 fő erőssége emelkedik ki, de mihez kezdjünk a többivel?

A nevelés során gyakran csak a gyerekek gyengeségeire fókuszálnak a tanárok és a szülők. Min kéne változtatni? Min kéne javítani? Miben lehetne még fejlődni? Pedig a gyermekek már rendelkeznek sok jó képességgel is, ezek az erősségek. Miért nem ezeket támogatjuk? Miért nem ezeket fejlesztjük, hogy még jobbak, még erősebbek legyenek?

Amikor a gyermekünk kap év végén 5 ötöst, 3 négyest és 2 hármast, miért a hármasok miatt aggódunk, miért ezzel foglalkozunk, miért nem örülünk az ötösöknek? Miért küldjük el különtanárhoz, hogy javítson a hármasokon, míg nem küldjük el különórára azért, hogy még ügyesebb legyen abban, amiben ötöst szerzett?

A gyengeségek javítgatása közben nem vesznek-e el az erősségek? Ha elképzeljük azt a hipotetikus helyzetet, amiben a gyermekünk összes gyengesége megerősödött, akkor végső soron egy közepes képességű gyermeket kapunk, holott ott van benne az elásott kincs, amire eddig senki nem figyelt: az erősségei.

Az erősségei teszik őt egyedivé, különlegessé és kiemelkedővé. A gyengeségei javítgatása sok erőbefektetéssel is legfeljebb csak átlagossá teszi őt. És mindeközben még az önbizalmát is leépíti.

Fontos tudni, hogy az 5 fő erősségen túli erősségek nem gyengeségek, hanem olyan erősségek, amik vagy nem olyan erősek, vagy csak bizonyos helyzetekben használjuk őket, pl. a gyereked a kreativitását csak a játékban éli meg, de a hétköznapi helyzetekben nem.

Lehetnek közöttük azonban olyan erősségek is, amik átmenetileg szunnyadnak vagy még nem volt lehetőségük előjönni. Mivel a gyerekek folyamatosan fejlődnek, tapasztalnak, ezért előfordulhat, hogy egy-egy erősségüket sokáig nem használják, aztán az életkor előrehaladtával előkerül (pl. a Méltányosság vagy a Mértéktartás erősségei között lehetnek olyanok, amik csak később kerülnek a felszínre)

Hogyan ismerjétek meg ezeket az erősségeket? Nézd végig újra a 24 karaktererősség listáját és nézd meg, mely erősségek azok, amiket csak ritkán használ a gyermeked vagy még sosem tapasztaltad, hogy használná! Beszélgess vele ezekről az erősségeiről! Beszéljetek róla, miért fontosak az egyes erősségek!

Keressetek az ismeretségi körben vagy a családban olyan személyt, aki rendelkezik az adott erősséggel és idézzetek fel egy-egy esetet, amikor használta az erősségét!

Ami még segít:

  1. Ha játékosan ismerkedtek meg az erősségekkel az Erősség kártyák segítségével:

    Pozitivity Szupererő kártyajáték óvodás és kisiskolás korú gyermekekkel való játékhoz
    Ez vagyok én! kártyajáték csomag 12 éves kortól ajánlott.
  2. Ez vagyok én! erősség felfedező munkafüzet 12 éves kortól. 
  3. Ha részletes tudást szerzel az erősségek rendszeréről és a gyermeked erősségeinek fejlesztéséről a Fedezd fel a gyermeked erősségeit! Online képzésen. Nézd meg a részleteket itt!
  4. Pozitivity Family és Pozitivity Fókusz családi társasjátékok segítenek nemcsak az erősségek játékos felfedezésében, de a családi kötelék erősítését is támogatja. 

Használd ki az 1000 Forint értékű kedvezményt! 
A kuponkódod: erosseg

A gyermeked erősségeinek felfedezésének szolgálatában:

Bagdi Bella
erősség mentor, viselkedéselemző és mindfulness tanár

Ajánlott online tanfolyamok:

Szülőknek

Fedezd fel gyermeked erősségeit!

Ennek a tanfolyamnak az elvégzésével abban segíthetsz a gyermekednek, hogy felfedezze és megtanulja használni a saját erősségeit, amelyekre építve boldog, sikerekben gazdag élete lehet.

Önfejlesztőknek

Fedezd fel az erősségeid és hozd ki magadból a legjobbat!

Készen állsz rá, hogy megismerd a legjobb éned? Itt az idő, hogy felszabadítsd a benned rejlő erőt, hogy végre önmagad lehess…

Fejlesztő kártyajátékok és munkafüzetek