A pozitív pszichológia lehet a boldog, sikeres élet kulcsa?

Az embert az idők kezdete óta foglalkoztatja a boldogság és a siker titka, a pozitív pszichológia, mint tudományág mégis csak az elmúlt évtizedekben kapott szárnyra. Mit értünk ez alatt?

„A pozitív pszichológia annak a tudományos kutatása, hogy mi teszi az életet olyanná, amiért érdemes élni” – Peterson, 2008

… és valóban, a pozitív pszichológia azzal foglalkozik, hogyan növelhetjük jóllétünket, lehetünk elégedettebbek és sikeresebbek, valamint hogyan találhatunk célokat az életben.

Miként alakult ki a pozitív pszichológia?

A pszichológia hagyományosan mindig betegségközpontú tudomány volt, mentális és lelki betegségekre keresett válaszokat, megoldásokat. Ezzel szakítva született meg a pozitív pszichológia irányzata, ami teljesen új irányból közelít: azt kutatja, hogy hogyan tehetünk mindannyian jóllétünkért.

Fontos azonban, hogy a pozitív pszichológia nem azt állítja, hogy el kell nyomnunk negatív érzelmeinket és mindig pozitívnak kell lennünk. Sokkal inkább arról van szó, hogy az emberek általában hajlamosak problémaközpontú módon gondolkodni lehetőségközpontú gondolkodás helyett.

Érdekesség, hogy éppen ebből a megfigyelésből indult útjára a tudományág. Martin Seligman, a pozitív pszichológia atyja ugyanis saját magán, valamint pszichológiai kutatásainak résztvevőin is ezt a mintázatot figyelte meg. Feltette hát a kérdést magában: miért ne lehetne ezt megfordítani?

Mi mindennel foglalkozik a pozitív pszichológia?

Ez egy összetett és széles spektrumú tudományágy, így egyetlen cikk messze nem lenne elég, hogy összefoglaljuk, mi mindent kutat a pozitív pszichológia. Összeszedtük azonban azokat, amiket jó szívvel ajánlunk neked is útravalóként:

A karaktererősségek elmélete

Minden embernek megvannak a maga erősségei, amik segítségével a legtöbbet hozhatja ki magából. A kutatók pedig 24 olyan univerzális erősséget és 6 erényt azonosítottak, amik minden emberben ott vannak, csak épp különböző mértékben. Ahhoz tehát, hogy sikeresebb lehess, az első lépés, hogy felismerd a saját erősségeid, és azokat tudd fejleszteni.

A optimista világkép kialakítása

A pohár egyaránt lehet félig tele vagy félig üres – attól függ, hogy ki nézi. Az optimizmus azonban tanulható, általa pedig a világot szebbnek, életed pedig jobbnak láthatod. A tanult optimizmus gyakorlatokon keresztül elsajátítható, a segítségével átformált világkép pedig rengeteg előnnyel jár életedre nézve.

A hála gyakorlása

A mindennapokban hajlamosak vagyunk mindig vágyni valamire, és elfeledkezni mindarról, amink van. Pedig mindenkinek van, amiért hálás lehet – ennek a felismerése pedig rendkívüli jó érzéssel tölt el. A hála gyakorlása tehát nagyon fontos saját életeddel való elégedettség miatt.

Ha többet szeretnél tudni a pozitív pszichológia kutatásairól és eredményeiről, kövesd figyelemmel blogunkat, valamint nézz körül kiadványaink között is!

[Megnézem a könyveket]